Slovenská komora architektov
Späť na všetky informácie
Vyhlásenie SKA k odvolaniu riaditeľov kľúčových kultúrnych inštitúcií
08 august 2024

Vyhlásenie SKA k odvolaniu riaditeľov kľúčových kultúrnych inštitúcií

Generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá prevzala 7. augusta odvolací dekrét z Ministerstva kultúry SR. Po Zuzane Liptákovej (Bibiana) a Matejovi Drličkovi (SND) je to ďalšia vedúca predstaviteľka významnej kultúrnej inštitúcie, ktorá bola odvolaná na základe rozhodnutia ministerky kultúry.

Slovenská komora architektov, ako dlhoročná partnerská inštitúcia SNG, sa s odôvodnením jej odvolania nemôže stotožniť. Budova Slovenskej národnej galérie prešla pod vedením Alexandry Kusej náročnou obnovou, ktorej výsledkom je jedna z najvyššie hodnotených galerijných budov v Európe. Za tento počin získala SNG aj ocenenia Patrón architektúry a CE ZA AR a tiež nomináciu do užšieho výberu európskej architektonickej ceny Mies van der Rohe Awards. Slovenská národná galéria však nie je len budova a zbierky, je to najmä množstvo kvalitných odborných a vzdelávacích aktivít na vysokej profesionálnej úrovni s pozitívnym ohlasom verejnosti, ktoré dávajú nemalý priestor aj architektúre.

Zásahy v rezorte kultúry pod vedením ministerky Martiny Šimkovičovej vníma Slovenská komora architektov s hlbokým znepokojením. Arbitrárne odvolania kľúčových osobností národných kultúrnych inštitúcií nemôžu ostať bez odozvy celej kultúrnej obce, ku ktorej sa ako architekti v plnej miere hlásime. Oceňujeme prácu, ktorú títo odborníci robili a robia pre rozvoj našej kultúry a podporujeme požiadavky na zachovanie odborného riadenia a nezávislosti jej inštitúcií.

 

Nora Vranová, predsedníčka SKA

Iľja Skoček, predseda 2019-2023

Imrich Pleidel, predseda 2013-2019

Juraj Šujan, predseda 2007-2013

Peter Pásztor, predseda 1997-1999

Ivan Kočan, predseda 1992-1997

a

Predstavenstvo Slovenskej komory architektov

Mohlo by vás zaujímať